نقش حلزون گوش در سیستم شنوایی طبیعی و ناقص
در یک سیستم شنوایی طبیعی انرژی صوتی به مجرای گوش خارجی وارد می شود، هنگام رسیدن به حلزون به سیگنالهای عصبی تبدیل می شود، بعد از آن به وسیله عصب شنوایی و سیستم اعصاب شنیداری مرکزی CANS به قشر مغزی انتقال می یابد و در آنجا تفسیر می شود. اما در یک سیستم شنوایی ناقص یا آسیب دیده، حلزونی که عملکرد ندارد یا صدمه دیده، امکان تبدیل صوت ها به پیام عصبی را ندارد. به عبارتی عدم عملکرد حلزون یا آسیب آن باعث قطع شدن مسیر تبدیل انرژی صوتی به پیام عصبی می شود و کاشت حلزون گوش توصیه می شود. معایب و مزایای کاشت حلزون
متخصصین ما در کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی نیکان بصورت حضوری و اینترنتی آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن ۰۲۶۳۴۲۱۵۱۶۲ و یا ۰۹۱۷۱۰۳۳۲۶۴ تماس بگیرید( ادرس اینستگرام _clinic_ nikan)
چه کسانی کاندید کاشت حلزون می شوند:
تشخیص اینکه ایا شما و یا فرزندتان کاندید کاشت حلزون خواهید بود یا خیر، توسط پزشک گوش و حلق و بینی و متخصصان شنوایی تعیین می شود
کودکان معایب و مزایای کاشت حلزون
متخصصان می گویند تا جایی که می شود کاشت حلزون زودتر صورت بگیرد تا کودکان هرچه سریعتر در معرض اکتساب زبان در دوره بحرانی رشد باشند و به همین دلیل شاهد انجام عمل کاشت حلزون گوش، قبل از ۱۲ ماهگی هم هستیم. بعد از جایگذاری دستگاه،کودکان باید به شدت در معرض گفتار و زبان باشند تا بهترین نتیجه را از این پروتز دریافت کنند.
شرایط کاندیداتوری:
-دارای کم شنوایی شدید تا عمیق در هر دو گوش
-سمعک برای آن ها مزیتی ندارد و یا اینکه مزایای آن کم است.
-شرایط پزشکی آن ها به صورتی نیست که جراحی را به خطر بیندازد.
-والدین نقش خود را در موفقیت کاشت حلزون بدانند.
-یک برنامه آموزشی داشته باشند که از آن ها حمایت می کند و تاکید آن بر روی تکامل مهارت های شنیداری است.
بزرگسالان
واجد شرایط بودن بزرگسالان برای کاشت حلزون وابسته به این است که آن ها شنوایی خود را قبل از یادگیری زبان از دست داده اند و یا بعد از آن. بزرگسالانی که بعد از اکتساب زبان، شنوایی خود را از دست دادند(ناشنوایی پسا زبانی)،موفقیت بیشتری با کاشت حلزون کسب می کنند نسبت به افرادی که زبان آن ها پیش از کم شنوایی تکامل نیافته است.(ناشنوایی پیش زبانی)
شرایط کاندیداتوری:
-کم شنوایی شدید یا عمیق در هر دو گوش
-سمعک برای آن ها مزیتی ندارد و یا اینکه مزایای آن کم است.
-دارای شرایط پزشکی خاصی نباشند که جراحی آن ها را به خطر می اندازد.
-تمایل شدیدی دارند که جزوی از جامعه ی شنوایان باشند و از طریق شنوایی،گفتار و لبخوانی ارتباط برقرار کنند.
مزایای کاشت حلزون معایب و مزایای کاشت حلزون
• کاشت حلزون برای افرادی که به کم شنوایی شدید تا عمیق دچار هستند، مناسب است.
• کاشت حلزون به افراد کمک می کند که بتوانند از تلفن استفاده کنند.
• مشکلات مربوط به فیدبک و قالب در کاشت حلزون از بین می رود.
• همخوان های فرکانس بالا مثل /sh/,/s/,/f/,/t/,/k/,/p/,/h/ به طور واضح تری دریافت می شود.
• در روش کاشت حلزون گوش شنوایی شانس بیشتری برای دریافت طبیعی صوت ها وجود دارد.
• صدای خانم ها از پشت تلفن بصورت واضح تر درک می شود.
• کاشت حلزون گوش شنوایی برای کودکان انگیزه ایجاد می کند که بجای زبان اشاره، به صحبت کردن بپردازند.
• Bypass کردن حلزون (عامل ناشنوایی)
معایب کاشت حلزون
کاشت حلزون از چند لحاظ معایبی ایجاد می کند، عوامل محیطی، عوامل هنگام جراحی، هزینه های مالی و مسائل مربوط به بیمه ها، برنامه ریزی و رفت و آمد ها از جمله مواردی هستند که معایبی در کاشت حلزون گوش به وجود می آورند. در این قسمت سعی می کنیم به طور مختصر این عوامل بیان می شوند
تفاوت بین کاشت حلزون و سمعک معایب و مزایای کاشت حلزون
سمعک نیز مانند کاشت حلزون یک دستگاه پزشکی است اما برخلاف آن، سیگنال ها را با استفاده از الکترود منتقل نمی کند.سمعک از میکروفون،تقویت کننده و بلندگو استفاده می کند تا صداها بلندتر شوند.در نتیجه باعث می شوند که کاربران بهتر بشنوند.همچنین سمعک ها با جراحی قرار نمی گیرند.آن ها درون و یا بیرون گوش قرار داده می شوند.اگر شما کم شنوایی ملایم تا متوسط دارید،سمعک ها بسیار برای شما مناسب هستند.میزان تقویت دستگاه وابسته به درجه کم شنوایی شماست.برخی سمعک های خاص می توانند برای کم شنوایی های شدید نیز مناسب باشند اما گاهی در درک گفتار بهبودی حاصل نمی کنند.در این موارد،کاشت حلزون انتخاب بهتری است.
برنامه پیگیری معایب و مزایای کاشت حلزون
استفاده کنندگان از کاشت حلزون شنوائی جهت رسیدن به بالاترین سودمندی ، باید در برنامه های پیگیری که از سوی تیم کاشت حلزون شنوائی طراحی شده، فعالانه شرکت داشته باشند. نوع برنامه پیگیری بر حسب موقعیت محلی متغیر است اما در کل شامل این موارد است:
• کمک ،آگاهی و پشتیبانی
دسترسی استفاده کنندگان از کاشت حلزون شنوائی و خانواده آنها ، به این تیم نه تنها باید برای موارد فنی باشد بلکه باید برای سوالات عمومی نیز این ارتباط وجود داشته باشد ، تیم پشتیبانی همچنین می تواند اطلاعاتی در مورد گروه های حمایتی ویژه(بهزیستی ،خیریه ها ) نیز به آنها ارائه نماید.
• کنترل منظم پزشکی
باید بطورمنظم برای برنامه ریزی پردازشگر گفتار به کلینیک مراجعه کنند.
• تربیت شنیداری
پس از کاشت حلزون اولین درمان توانبخشی تربیت شنیداری است که توسط گفتاردرمان و یا شنوایی شناس انجام می شود
• درمان گفتار و زبان:
گفتاردرمانی یکی از اصلی ترین درمانهای پس از کاشت حلزون جهت بهبود مهارت های گفتاری و زبانی است
آگاهی آموزشی و حمایت (برای کودکان):
کودکان استفاده کننده از سیستم کاشت حلزون شنوائی معمولا تماس منظمی با متخصص آموزشی واجد شرایط ، برای کار با سخت شنوا یا ناشنوایان دارند.
•مقاله مرتبط با معایب و مزایای کاشت حلزون :