اختلالات یادگیری شامل ۳ اختلال یادگیری در دیکته نویسی ، روخوانی و ریاضی می باشد.تعدادی از کودکانی که مشکل دیکته نویسی دارند اختلال روخوانی هم دارند و بالعکس کودکان نارسا خوان ، اختلال دیکته نویسی هم دارند.این اختلال در پسران بیشتر از دختران دیده می شود.
سبب شناسی اختلالات یادگیری
ژنتیک در بروز این اختلال نقش مهمی دارند، بطوریکه در تعدادی از موارد مشکل مشابه کودک در دیکته نویسی یا روخوانی در اقوام درجه اول مثل پدر و مادر یا درجه دوم خانواده پدری و مادری نیز وجود دارد. یکی از تیوری های مطرح در اختلالات یادگیری عدم برطرفی جانبی در کودک است.بطوریکه در پایان شش سالگی راست دستی یا چپ دستی در کودک مشخص می شود.در تعدادی از کودکانی که دارای اختلال یادگیری هستند برتری جانبی اتفاق نمی افتد و مثلا انها چپ دست ، راست پا و چشم چپ هستند. در صورتیکه کودک اختلال یادگیری داشته باشد و برتری طرفی نیز اتفاق نیافتاده باشد بهتر است با تمریتهای خاص این برتری طرفی را ایجاد نمود.عوامل دیگری نیز در سبب شناسی این اختلالات مطرح می شوند که هیچ یک قطعی نیستند اما بهر حال به نظر می رسد حافظه دیداری و شنیداری این کودکان دچار اختلال است.
تشخیص اختلالات یادگیری
این کودکان از بهره هوشی طبیعی برخوردار هستند .از نظر حواس بینایی و شنوایی سالم هستند .دارای امکانات محیطی و اموزشی نسبتا مناسبی هستند محدودیت های شدید عاطفی ندارند اما با وجود این در یک یا چند زمینه درسی دچار مشکلات اساسی هستند، عملکرد تحصیلی در زمینه درس دیکته یا روخوانی یا ریاضی پایین تر از حد انتظار است ( با توجه به بهره هوشی).برای تشخیص انواع اختلالات یادگیری در کلاس اول بایستی حداقل ۶ الی ۹ ماه از شروع سال تحصیلی گذشته باشد زیرا بعضی از اشکالات ذکر شده در شروع سواد اموزی طبیعی تلقی میشوند. برای تشخیص اختلال یادگیری دیدن دفتر دیکته ریاضی و مشاهده روخوانی کودک الزامی است و در صورت داشتن اگاهی از این اختلالات بهترین مرجع تشخیص معلمین و متخصصین توانبخشی است.
کرج، میدان جمهوری، ضلع غربی پل روحانی، جنب کانون مهندسان، خیابان اتحاد گلستان، ساختمان شعله، طبقه ۶، واحد ۱۵، کلینیک کاردرمانی و گفتار درمانی نیکان