اختلال استرس پس از سانحه در کودکان یا PTSD به حالتی گفته میشود که کودک در مواجهه با رویداد آسیبزایی قرار میگیرد که فراتر از تحمل و طاقت اوستو پس از آن حادثه زندگی شان به گونه ای تحت تاثیر قرار بگیرد که از نظر عملکرد تحصیلی و اجتماعی دچار افت شدید شوند. در واقع فشار و آسیبهای روحی و جسمی اختلال به دلایلی از جمله تجاوز جنسی، تصادف، خشونت و ضرب و جرح در خانواده و طلاق والدین به وجود میآید. از آنجایی که سالهای کودکی اهمیت بسیار زیادی در رشد و پرورش کودک دارند به همین دلیل لازم است تا هرگونه اختلال در این سن شناسایی و درمان شود. اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
تعریف اختلال استرس پس از سانحه اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
PTSD یا اختلال استرس پس از سانحه، هنگامی ایجاد می شود که فرد با تهدید به مرگ، آسیب شدید یا خشونت جنسی به صورت یک یا چند مورد از موارد زیر مواجه می شود:
- تجربه مستقیم حادثه
- شاهدبودن هنگامی که حادثه برای دیگران اتفاق می افتد اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
- آگاهی از اینکه حادثه آسیب زا برای یک عضو نزدیک خانواده یا دوست صمیمی رخ داده است
علائم اختلال استرس پس از سانحه اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
نمونههایی از علائم اختلال استرس پس از سانحه شامل موارد زیر است:
- خاطرات تکرارشونده، مزاحم و پریشانساز از واقعه
- خوابهای مکرر و ناراحتکننده از واقعه
- رفتار یا احساس به شکلی که گویی رویداد آسیبزا در حال تکرار شدن است. اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
- پریشانی شدید روانی هنگام قرار گرفتن در معرض یادآوریهای رویداد آسیبزا و در نتیجه، دوری از آن محرکها
- بیحس شدن و رخوت تأثیرپذیری و حساسیت عمومی، مثل انفصال و بیاعتنایی، بیگانه شدن از دیگران، کاهش علاقه قابل ملاحظه به فعالیتهای محبوب قبلی
- علائم پایدار برانگیختگی بیشتر، مثل تحریکپذیری، اختلالات خواب، تمرکز ضعیف، مواظبت، گوش به زنگی بیش از حد و اضطراب
- کابوس دیدن و مشکلات خواب اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
- ناراحتی شدید وقتی چیزی باعث به خاطر آوردن آن رویداد میشود.
- فقدان احساسات مثبت
از آنجا که بچههایی که استرس آسیبزا یا تروماتیک را تجربه کردهاند ممکن است بیقرار و ناآرام به نظر برسند یا در توجه کردن و نظم دادن به چیزها مشکل داشته باشند، علائم استرس تروماتیک را میتوان با علائم اختلال بیتوجهی-بیشفعالی اشتباه گرفت.
مهم ترین نشانه های اختلال استرس پس از سانحه در کودکان چیست؟ اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
زودرنج شدن، به گریه افتادن و نالیدن، برگشت به رفتارهای کودکانه مثل انگشت مکیدن یا شب ادراری؛ بدرفتاری و امتناع از رفتن به مکان های خاص یا برخورد با افراد خاص؛ داشتن نشانه های جسمانی مثل تب، سردرد و تهوع بدون علت؛ ترس از تنها خوابیدن، کابوس های شبانه، وحشت شبانه و رویاهای ترسناک؛ احساس گناه و شرم و حساسیت به صداها و گوش به زنگی دائمی.
درمان اختلال استرس پس از سانحه اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
اولین قدم برای درمان، گفتوگو با یک پزشک آگاه برای ارجاع به یک متخصص و ترتیب دادن یک ارزیابی است. برای تشخیص اختلال استرس پس از سانحه، باید علائم توسط یک رویداد خاص ایجاد شده باشد. از آنجا که این رویداد ناراحتکننده بوده، بچهها ممکن است نخواهند در مورد آن صحبت کنند، بنابراین ممکن است به پزشکی با مهارت بالا در گفتوگو با بچهها و خانوادهها نیاز باشد. اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
رواندرمانی که در آن کودک میتواند در مورد رویداد استرسزا صحبت کند، نقاشی بکشد، بازی کند یا بنویسد، میتواند با کودک به تنهایی، با خانواده یا به صورت گروهی انجام شود. رفتاردرمانی و مخصوصاً رفتاردرمانی شناختی به بچهها کمک میکند تا با تغییر رفتار ابتدا افکار و احساساتشان را تغییر دهند و در نهایت ترس یا نگرانی خود را کاهش دهند. همچنین ممکن است از دارو برای کاهش علائم استفاده شود.
از دیگر روشهایی که متخصصان روانشناسی برای درمان PTSD در کودکان استفاده میکنند، حساسیت زدایی منظم است. در ادامه با دو نوع درمان اختلال استرس پس از سانحه در کودکان اشاره میکنیم: اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
- درمان شناختی: در این نوع درمان، درمانگر تلاش میکند راههای کنار آمدن منطقی با شرایط موجود و وصل کردن تعارضات کودک و سازگار شدن با وقایع پیرامون را با زبان کودکانه بیاموزد. در این حین فشار روانی بسیار زیادی از روی کودک برداشته میشود.
- درمان دارویی: در درمان دارویی برای کودکان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه داروهای ضد اضطرابی تجویز میشود همچنین برای کودکانی که علائم همراه مثل پرخاشگری از خود بروز میدهند، داروی ضد اعصاب استفاده میشود. در مواقعی که کودک گوشه گیر است و در حال بروز علائم افسردگی از خود میباشد. داروهای ضد افسردگی تجویز میشود.
کلینیک کاردرمانی و توانبخشی نیکان شامل بخشهای درمانی شامل بخشهای درمانی کاردرمانی، گفتاردرمانی و بازی درمانی با کادر مجرب و کارآزموده در زمینه توانبخشی سطوح مختلف مهارت های ادراک دیداری آماده ارائه خدمات درمانی به مراجعین محترم بصورت حضوری، آنلاین آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند .جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن ۰۲۶۳۴۴۸۲۶۸۴ و یا ۰۹۱۷۱۰۳۳۲۶۴ تماس بگیرید . (آدرس اینستاگرام) اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
پیشگیری از اختلال استرس پس از سانحه اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
دقیقاً مشخص نیست که چرا بعضی از بچهها پس از تجربه حوادث استرسزا و آسیبزا به اختلال استرس پس از سانحه مبتلا میشوند و برخی دیگر این مشکل را ندارند. عوامل بسیاری، از جمله بیولوژی کودک و خلق او میتواند در آن نقش داشته باشد. اما جلوگیری از ریسک بروز تروما، تروماهایی مانند بدرفتاری، خشونت یا جراحت، یا کاهش تأثیر بلایای غیرقابل پرهیز روی بچهها، میتواند به محافظت از آنها در برابر اختلال استرس پس از سانحه کمک کند. برای جلوگیری از این ریسکها، درباره رویکردهای بهداشت عمومی زیر اطلاعات کسب کنید:
- از کسانی که دوستشان دارید محافظت کنید؛ با پیشگیری از جراحتهای روحی در دوران کودکی
- جلوگیری از قلدری
- پیشگیری از بدرفتاری با کودک اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
- پیشگیری از خشونت جوانان
- مراقبت از بچهها در طول یک فاجعه
نتیجه گیری اختلال استرس پس از سانحه در کودکان(PTSD)
از آنجا که PTSD در کودکان بسیار پیچیدهتر از بزرگسالان است و دوران کودکی دوره تثبیت صفات و ویژگیهاست پس توصیه میشود با دیدن علائم این اختلال جهت درمان اختلال استرس پس از حادثه در کودکان اقدام کنید.
-MP