صافی کف پا چیست؟کاردرمانی صافی کف پا
صافی کف پا عارضه ای است که در آن بیماران فاقد قوس های استاندارد درکف پا هستند. قوس های موجود در کف پا، نیروهایی که از طرف زمین به بدن اعمال میشود را کاهش داده و اجازه ی ورود به همه نیروهای وارده را به بدن نمی دهند، اما در افراد با کف پای صاف،میزان زیادی این نیروها به دلیل فقدان قوس پا به سمت بدن اعمال شده و در دراز مدت میتواند منجر به بروز عوارض زنجیره وار در تمام مفاصل بدن خصوصاً ستون فقرات می گردد .
مشکل صافی کف پا، عموماً مادرزادی بوده و به نام نرمی مفاصل نیز معروف است. نرمی مفصل یا ligamentum laxity در ناحیه کف پا سبب میشود که قوس کف پا در هنگام ایستادن بر روی پا از بین برود؛ همچنین تشکیل نشدن کامل یک یا دو استخوان در ناحیه مچ و کف پا و یا چسبیدن آنها به یکدیگر به صورت مادرزادی نیز در تشکیل نشدن قوس کف پا مؤثر است.
متخصصین ما در کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی نیکان بصورت حضوری و اینترنتی آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن ۰۲۶۳۴۲۱۵۱۶۲ و یا ۰۹۱۷۱۰۳۳۲۶۴ تماس بگیرید( ادرس اینستگرام _clinic_ nikan)
تشخیص صافی کف پا
کاردرمانی صافی کف پا
در کسانی که صافی کف پا دارند قوس طولی کف پا یا کم شده و یا کاملا از بین رفته است و در موارد شدید قسمت داخلی کف پا در حالت ایستادن، با زمین تماس پیدا می کند. همچنین در این بیماران پاشنه پا به سمت خارج منحرف می شود
اگر علی رغم داشتن علائم فوق از صاف بودن کف پای خود اطمینان ندارید، تست مربوط به صافی کف پا را انجام دهید. برای انجام این تست پای برهنه و مرطوب خود را روی یک سطح خشک قرار دهید سپس به رد باقیمانده از پاهای خود نگاه کنید. افرادی که قوس پای طبیعی دارند، در فاصله بین پاشنه پا و پنجه آنها یک فضای خالی دیده میشود. اگر کف پای شما صاف است قسمت بسیار زیادی از این فضای خالی ایجاد نخواهد شد.
انواع صافی کف پا
کاردرمانی صافی کف پا
صافی کف پای قابل انعطاف
صافی کف پا در بسیاری افراد از نوع صافی قابل انعطاف یا (Flexible flat foot) است. این افراد وقتی سرپا می ایستند کف پایشان صاف است ولی وقتی روی پنجه پا می ایستند یا وقتی که پایشان را از زمین بلند می کنند قوس کف پا تشکیل میشود. در واقع بسیاری، این وضعیت را اصلا بیماری ندانسته و ذکر میکنند همانطور که شکل صورت انسان ها با یکدیگر متفاوت است ممکن است شکل کف پایشان هم با هم متفاوت باشد.
صافی کف پای قابل انعطاف در بسیاری مواقع زمینه خانوادگی دارد یعنی برادر و خواهران یا فرزندان یا یکی از والدین فرد هم ممکن است این حالت را داشته باشد. صافی کف پا گاهی اوقات در حین بارداری یا در سنین بالا تشکیل می شود.
صافی کف پای بسیاری از بزرگسالانی که از دوران کودکی کف پایشان به طور انعطاف پذیر صاف بوده است، عارضه ای ارثی و مرتبط با شل بودن عمومی رباطه ا (لیگامان ها) است. مفصل های سراسر بدن، و نه فقط پای این افراد ، معمولا از انعطافپذیری و قابلیت حرکت بسیاربالایی برخوردار است.
صافی کف پای غیر قابل انعطاف یا ریجید
کاردرمانی صافی کف پا
گاهی اوقات صافی کف پا قابل انعطاف نیست به این معنا که وقتی پای بیمار روی زمین نیست هم قوس کف پا دیده نمی شود و یا موقعی که شست پای بیمار بهبالا می رود هم قوس کف پا ایجاد نمی شود. به این نوع از بیماری صافی کف پای غیر قابل انعطاف یا ریجید Rigid flat foot می گویند. این نوع صافی کف پا نیاز به توجه بیشتر و درمان دارد. گاهی اوقات صافی کف پا همراه با سفت شدن تاندون آشیل است که در این مواقع هم پزشک معالج دقت بیشتری به وضعیت صافی کف پا می کند.
صافی کف پا از نوع قابل انعطاف بسیار شایعتر از نوع غیر قابل انعطاف یا ریجید است.
صافی کف پا در کودکان
اکثر کودکان بین ۱ تا ۵ سال دچار صافی کف پا هستند،که البته این بخشی از فرایند رشد طبیعی پاهای آنها است، و بیش از ۹۵ %از این کودکان در حین رشد صاحب قوس کف پایی طبیعی میشوند. اما ۵ %دیگر همچنان به صافی کف پا مبتلا خواهند بود. در اکثر موارد علت صافی کف پا، سست بودن اتصالات مفصلی میان استخوانهای مچ پا است. در این وضعیت رباط هایی که استخوانها را در کنار هم نگه میدارند شل بوده و هنگامی که کودک وزنش روی پایش قرار میدهد کشیده میشوند. همزمان که آنها رشد کرده و شروع به راه رفتن میکنند، بافتهای نرم موجود در کف پایشان هم سفت میشوند، که این باعث میشود قوس کف پا به تدریج شکل بگیرد.
هنگامی که یک کودک مبتلا به صافی کف پا میایستد، قوس کف پایش ناپدید میشود. اما در هنگام نشستن یا زمانی که کودک روی نوک پنجه هایش میایستد، قوس کف پا دوباره ظاهر میشود. معمولا والدین یا سایر اعضا خانواده نگران این هستند که مبادا پایین بودن غیرطبیعی ارتفاع قوس کف پای کودک یا عدم وجود آن منجر به ایجاد بدشکلی یا معلولیت های دائمی در او شود، که البته در اغلب موارد این نگرانیها بی مورد است.
علایم و نشانه ها صافی کف پا در کودکان:
در اکثر کودکان مبتلابه علایم صافی کف پا علایمی وجود ندارد و معمولا یکی از والدین متوجه این عارضه میشود. البته ممکن است بعضی از کودکان علایمی داشته باشند که عبارتند از:
درد، حساسیت به لمس و یا گرفتگی در پاها یا مچ پاها
کج شدن پاشنه ها رو به بیرون
تغییر در راه رفتن
درد یا ناراحتی در هنگام راه رفتن
همچنین ممکن است والدین متوجه شوند که فرزندشان از انجام وزشها یا سایر فعالیتهای جسمانی که میتوانند باعث درد در پاها یا مچ پاهایشان شوند خودداری میکنند.
علایم و نشانه های صافی پا در بزرگسالان:
کاردرمانی صافی کف پا
احساس درد در طول تاندون تیبیال خلفی که در طرف داخلی قوزک و مچ پا قرار دارد. این حالت میتواند با تورم طرف داخلی قوزک همراه باشد.
دردی که با فعالیت کردن بدتر میشود. بعضی از بیماران برای راه رفتن یا حتی ایستادن طولانی مدت دچار مشکل میشوند. کاردرمانی صافی کف پا
هنگامی که استخوان های نگهدارنده قوس کف پا متلاشی میشوند، استخوان پاشنه تغییر وضعیت میدهد و فشار را بر روی استخوان بیرونی متصل به قوزک(نازک نی)قرار میدهد. این وضعیت میتواند باعث احساس درد در طرف بیرونی قوزک پا شود.
درد پا به طور کلی
درد کف پا در قسمت قوسی شکل
درد عضله ساق پا
زانودرد
درد مفصل ران
درد پشت و کمر
افراد دارای کف پای صاف از خشکی یک یا هر دو پا رنج میبرند
کفشها به شیوه متفاوتی ساییده میشوند
درمان صافی کف پا
کاردرمانی صافی کف پا
در صورتی که خود یا فرزندتان به این بیماری مبتلا میباشد حتما به یک پزشک ارتوپد مراجعه کرده تا نوع آن سریعا تشخیص داده شده و از مشکلات و اختلالات احتمالی بعدی جلوگیری به عمل آید. کاردرمانی صافی کف پا
در ساده ترین حالت این بیماری با استراحت کافی و عدم فعالیت های سنگین بدنی درمان می شود.
ولی اگر درمان آن به تعویق بیفتد، اختلالات بعدی می تواند شامل محدودیت حرکتی و یا پیچ خوردن تکرار شونده در مچ پا باشد که در صورت عدم درمان به کوتاهی تاندون آشیل بینجامد.
با وجود این که این بیماری اغلب مادرزادی می باشد ولی عواملی نیز میتواند عامل تشدید آن گردد مثل افراط در ورزش و یا جراحت در سایر قسمت های پا خصوصا قوزک پا ، دویدن روی سطح سخت و یا تردمیل.
حتی ممکن است در اثر افزایش سن این مشکل ایجاد و یا تشدید گردد؛ البته انتخاب کفش نامناسب و یا نشستن به فرم W هم می تواند زمینه ساز کف پای صاف گردد.
به عنوان توصیه های عمومی جهت پیشگیری یا درمان زودهنگام این بیماری می توان به کاهش وزن در افراد چاق، پیاده روی با پای پیاده(البته در محیط مناسب) ، استراحت ، استفاده از کفش و کفی طبی، ماساژ کف پا با استفاده از یک بطری که روی زمین قرار گرفته و ورزش های سبک کششی نام برد. کاردرمانی صافی کف پا
عمل کف پای صاف :
اگر صاف بودن کف پا مشکلات زیادی برای شما ایجاد کرده و کفیهای طبی و کاهش وزن کمکی به بهبود وضعیت شما نکرده است باید از پزشک در مورد عمل های جراحی اطلاعاتی کسب کنید.
پزشک ممکن است با استفاده از سی تی اسکن، ام آر آی یا اولتراسوند تشخیصی، بافت نرم پای شما را مورد بررسی قرار دهد.
برای موارد شدید صاف بودن کف پای سخت به خصوص به دلیل جوش خوردگی قوزک پا (جوش خوردگی غیرطبیعی دو یا چند استخوان پا) احتمال نیاز به عمل جراحی افزایش می یابد.
انجام عمل جراحی همچنین برای درمان سفت شدگی مزمن تاندون آشیل (معمولاً یک عمل ساده برای بلند کردن تاندون انجام می شود) یا شل بودن بیش از حد تاندون تیبیال قدامی (از طریق کوتاه کردن تاندون) نیز توصیه می شود.
پزشک خانوادگی شما متخصص استخوان و مفاصل نیست بنابراین در صورت نیاز شما را به یک جراح ارتوپد ارجاع میدهد.
معمولاً جراحان هر بار یک پا را عمل کرده تا باعث ناتوانی شدید بیمار نشده و بر زندگی او تأثیر بسیار زیادی نداشته باشد.
عوارض احتمالی ناشی از انجام عمل جراحی عبارتند از: موفقیتآمیز نبودن جوش خوردگی استخوانهای پاشنه پا، عفونت، کاهش دامنه حرکتی مچ پا و درد مزمن.
طول دوره نقاهت و بهبودی پس از انجام عمل جراحی به عمل انجام شده (نیاز به شکستن یا جوش دادن استخوانها، برش تاندونها یا تغییر رباطها) بستگی دارد و ممکن است چندین ماه طول بکشد. کاردرمانی صافی کف پا
بیماری هایی که باعث صاف شدن کف پاها می شوند عبارتند از دیابت، آرتروز، روماتیسم مفصلی و بیماری هایی که باعث شل شدن تاندون ها می شوند مانند بیماری مارفان.
کاردرمانی صافی کف پا
کاردرمانی صافی کف پا یک روش درمانی پزشکی است که نسبت به عمل جراحی از تهاجم کمتری برخوردار است. این روش برای افرادی مناسب است که هنوز تاندون و عضلات آنها انعطاف پذیری کمی دارد. تاندونهای پای برخی از بیماران بسیار سفت است. اگر عضلات پای بیمار کمی انعطاف پذیری داشته باشد کاردرمانی و ورزش درمانی میتواند به یک روش توانبخشی عالی تبدیل شود. هنگامی که بیمار به علت مشکل صافی کف پای خود به متخصص کاردرمانی مراجعه میکند، کاردرمان انجام دادن چند تمرین کششی را به او پیشنهاد میکند، که صرفاً برای بهبود وضعیت قوس کف پا و تقویت تاندونها طراحی شده است متخصص کاردرمان علاوه بر معرفی کردن تمرینات کششی، از یک چسب مخصوص برای ایجاد قوس موقت پا استفاده میکند.
با انجام روشهای توانبخشی و کاردرمانی و انجام تمرینهای توصیه شده به افراد با کف پای صاف، کم شدن قوس کف پا با تقویت عضلات رفع میشود؛ ماساژ کف پا با استفاده از یک بطری که روی زمین قرار گرفته قابل اجر و بسیار مفید است، بدین صورت که کف پا به روی آن، به آرامی به جلو و عقب حرکت داده میشود. این حرکت پا را برای برگشتن به وضعیت صحیح کمک میکند. همچنین در کنار انجام تمرینهای درمانی، کفیهای طبی نیز (خاص هر بیمار) از سوی پزشکان و متخصصان توانبخشی توصیه میشود. کفیهای طبی خاص برای هر بیمار تعیین و توسط کارشناسان ارتوپدی فنی و تکنسین های مربوطه ساخته میشوند. بسیار مهم است که کفی طبی از روی قالب پای خود شخص ساخته شود.
اهداف توانبخشی و کاردرمانی در صافی کف پا:
- رفع کوتاهی های عضلانی
- رفع انحرافات آناتومیک زانو
- ایجاد بالانس عضلانی در اندام تحتانی از نظر قدرت و تون
- تحریکات تسهیلی پا
- تجویز کفی مناسب در زمان مناسب
مقالات مرتبط با کاردرمانی صافی کف پا:
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
جالب بود
ممنون از سایتخوبتون. مطالب ارزنده ای گذاشتید. استفاده کردیم