بی شک همه ی انسان ها دوست دارند فرزندشان هوش بالایی داشته باشند و بتوانند مسائل روزمره را به خوبی درک کرده و نسبت به آن پاسخ مناسب دهند.
بهره هو شی، یک مفهوم انتزاعی است که تعریف آن به طور مداوم تکامل یافته است و به توانایی استدلال، برنامه ریزی، حل مسائل، تفکر انتزاعی، درک ایده های پیچیده، یادگیری سریع و یادگیری اشاره میکند
اولین گام برای افزایش بهره ی هوشی کودک این است که بدانیم میزان آن چقدر است و کدام نوع از بهره هوشی در وجود کودکمان بیشتر است.
هو ش انواع مختلفی دارد که شامل :هو ش هیجانی، اجتماعی، موسیقایی، ریاضی، درون فردی، برون فردی و ..می شود. برای سنجش همه ی انواع بهره هوشی تست های استاندارد مختلفی وجود دارد.
بهترین زمان برای انجام تست هو ش چه زمانی است ؟
۶٫۵ الی ۷٫۵سالگی بهترین زمان برای انجام تست در کودک است.البته تست بهره هو شی در هر سنی گرفته می شود ولی قبل ۶ سالگی امکان تغییر نمره فرزند شما وجود دارد.عواملی مثل حمایت اجتماعی ،حمایت خانواده،تغذیه ، رفتار تعاملی، اموزش مهارت های مختلف ، بیماری کودک ،و… ممکن است نقش کلیدی در بی ثباتی آزمونهای توانش ذهنی داشته باشد.
چرا تست هو ش گرفته می شود ؟
انجام آزمون تعیین بهره هو شی درجهت شناخت بیشتر فرزندمان و کمک به رشد بیشتر توانایی های کودک موثر است. به عنوان مثال هنگامی که دریابیم فرزندمان در بهره هوشی بیشتری در قسمت موسیقی نسبت به ریاضی دارد ، می توانیم به کودک را در انتخاب مسیر درست اینده اش کمک چشمگیری کنیم.
آی کیو نرمال چند است؟
دانشگاه پزشکی مریلند دسته بندی از نمرات آی کیو کرده است که به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. میزان IQ 70 و کمتر از آن نشان دهنده عقب ماندگی ذهنی است.
این در حالی است که متوسط نمره IQ عددی بین ۹۰ تا ۱۱۰ است. نمره ۱۳۰ و بالاتر از آن را باهو ش می نامند. نمرات بین ۱۴۵ تا ۱۶۰ را بسیار باهو ش دانسته و بالای ۱۶۵ را نوابغ می دانند. بالاترین نمره ای که تا به حال ثبت شده است عدد ۲۲۸ بوده که توسط یک خانم امریکایی به دست آمده است.
تست هو ش
انواع تست بهره هوشی وجود دارد که هر یک هو ش را از دید جداگانه و متفاوت مطرح می کند. با این حال هر کدام از آزمون ها می توانند استعدادهای خاصی را اندازه بگیرند که نتایج تحصیلی را بهتر منعکس می کنند.
معرفی چند آزمون هوش:
۱)آزمون وکسلر:
یکی از مهم ترین و کاربردی ترین آزمون در سنجش هو ش کودکان پیش دبستانی، دبستانی و بزرگسالان است.
۲)آزمون آدمک (گودیناف):
آزمون ترسیم آدمک از آزمون های جهانی، راحت و مطمئن است.
هدف اصلی این آزمون، تعیین سن عقلی و بهره هوشی کودک است.
برای کودکانی که زبان نمی دانند یا نمی توانند صحبت کنند مناسب است.
سن اجرای این آزمون ۳ تا ۱۳ سال است.
۳)آزمون ریون:
آزمون هوشی ماتریس های پیشرونده ریون یکی از بهترین آزمون های هوشی است.
این آزمون برای سنجش و اندازه گیری هو ش کلی است.
۴)تست وچسلر و استنفورد بینت برای کودکان:
تست بهره هو شی نوزاد وچسلر مخصوص کودکان و استنفورد بینت می تواند بهره هوشی کودک را اندازه گیری کند. هر دو آزمون برای کودکان کمی بزرگ تر طراحی شده اند. استنفورد بینت برای سنین بین ۲ تا ۲۳ سال طراحی شده و وچسلر هم برای ۶ سال به بالا.سایت Brainy Child همچنین هشدار می دهد که بسیاری از کودکان خلاق و با استعداد در این آزمون ها نمره مخصوص بالایی را نمی آورند، چرا که برخی از استعدادهای خاص در آزمون های استاندارد IQ تست نمی شوند.
۵)تست کوفمن:
این تست برای ارزیابی بهره هوشی کودکان با سن ۵/۲ تا ۵/۱۲ سال کاربرد دارد. این آزموش شامل ۱۶ زیر آزمون است که همه آن ها برای گروه های سنی مختلف استفاده نمی شود.یکی از ویژگی های تست بهره هوشی نوزاد این است که بیشتر به روی توانایی حل مسئله تمرکز دارد تا اطلاعات عمومی. به همین دلیل در این آزمون بهره هوشی و دستاورد به دو دسته تقسیم می شوند و هرکدام نمره جداگانه ای دارند. علاوه بر این، تست بهره هو شی نوزاد بیشتر روی قدرت حافظه تاکید دارد و کمتر به توانایی بیان لغات و عبارات می پردازد.به همین خاطر تست برای ارزیابی کسانی که زبان بومی امریکایی ندارند، به زبان اول آن ها ارائه می شود. همچنین برای کسانی که قادر به شنوایی درست نیستند از علائم زبان امریکایی استفاده می کند