بازی مناسب کودک بیش فعال
ویژگی های اولیه بیش فعالی از سال های اولیه رشد یعنی قبل از ورود به مدرسه شروع می شود. بیش فعالی دارای ویژگی های بارزی است که شامل پرتحرکی، کمبود توجه و تمرکز، بروز اعمال ناگهانی و غیرقابل پیش بینی می شود، که در مقاله ای به آن پرداختیم.
اغلب کودکان بیش فعال با اینکه هوش خوبی دارند،اما در مدرسه موفق نیستند و نمره های پایینی میگیرند.به دلیل اینکه تمرکز کافی ندارند و نمیتوانند پیگیر آموزش معلم باشند.در این نوشته کوشیده ایم در کنار دیگر شیوه های درمانی که برای این اختلال توصیه می شود و ممکن است کارشناسی که به او رجوع کرده اید برای فرزندتان تجویز کرده باشد؛ به چند راهکار ساده که خودتان می توانید از طریق بازی با کودکان بیش فعال در خانه انجام دهید؛ بپردازیم.
۱- بازی با لیوان آب بازی مناسب کودک بیش فعال
یک لیوان آب سرخالی به کودک می دهیم و از او می خواهیم مسافت حدود یک متر را با این لیوان برود و برگردد و مواظب باشد که آب از لیوان نریزد. این بازی تمرکز و برقراری، حفظ تعادل بین دست و پا و چشم کودک مان را قوی می کند و باعث می شود که نوشتن از روی کتاب برای کودک آسان شود. بعد از چند روز، به یک مرحله سخت تر می رویم و از کودک می خواهیم که با همان لیوان آب از سه یا چهار پله بالا و پایین برود.
۲- بازی با برگ کاغذ بازی مناسب کودک بیش فعال
برای افزایش تمرکز در خوب گوش دادن و نوشتن دیکته، در کودکانی که این اختلال را دارند، به این ترتیب که یک برگه کاغذ جلوی دهانمان می گیریم و کلمه ای را به آرامی می گوییم و از کودک بخواهیم آن کلمه را به ما بگوید. دلیل کاغذ گرفتن جلوی دهان، جلوگیری از لب خوانی کودک است. اگر لب خوانی کند، دیگر توجه و دقتی به خوب گوش دادن نمی کند.کودک باید از ساختار شنیداری خود کمک بگیرد و توجه کند تا بتواند کلمه شما را تشخیص دهد. اگر تا چند بار نتوانست کلمه را تکرار کند، کمی تُن صدای خود را بالاتر ببرید. پس از گذشت چند روز ، می توانید تعداد کلمات را بیشتر کنید و تا پنج کلمه برسانید.
مرحله بعدی این است که از کودک بخواهید که کلمات را به طور منظم به شما بگوید. (برای نمونه، شما می گویید میز و بعد از گفتن کودک می گویید دیوار و کودک باید بگوید میز، دیوار و همینطور تا کلمه پنجم.)
۳- راه رفتن روی جدول بازی مناسب کودک بیش فعال
با کودک خود به کوچه بروید و از او بخواهید مسافتی را روی جدول کنار کوچه یا خیابان راه برود و دست های خود را باز نگه دارد؛ این تمرین کمک زیادی به حفظ تعادل بدن و تمرکز او دارد.
۴- بازی فوت کردن شمع
از کودک می خواهیم شمعی را که روشن کرده ایم فوت کند، بدون خاموش شدن شعله، یعنی فقط شعله شمع حرکت کند ولی خاموش نشود. ممکن است مثل بازی های دیگر برای بچه ها سخت باشد ولی کودک شما با تمرین و تشویق موفق به انجامش می شود.
بازی مناسب کودک بیش فعال
۵- بازی با توپ تخم مرغی بازی مناسب کودک بیش فعال
یک توپ تخم مرغی را روی میزی به طول تقریبا یک متر بگذارید. خود شما در یک طرف میز و کودک تان سمت دیگر میز بنشینید و این توپ را با کمک فوت کردن به سمت مقابل هدایت کنید؛ طوری که توپ به جای دیگری نرود و اگر هم رفت، با کمک فوت آن را به مسیر درستش برگردانید. این بازی ها برخلاف ظاهر ساده ای که دارند، برای بچه هایی که دچار بیش فعالی – نقص توجه اند، خیلی سخت هستند، چرا که این بازی ها تاثیر مستقیمی روی مغز بچه ها می گذارند و باعث ایجاد تمرکز و تقویت حافظه و دقت آنها می شوند.
۶- بازی با خمیر بازی بازی مناسب کودک بیش فعال
خمیرِ بازی، ماده نرم و شکلپذیری است که برای بازی بچهها در خانه یا مدرسه استفاده میشود. برای بسیاری از کودکان بازی با گل رس یا خمیر بازی اولین تجربه سه بعدی هنری میباشد. در هنگام بازی با گل رس یا خمیر بازی انگشتان کودک تماس مستقیم با مواد دارد. کار کردن با گل رس یا خمیر باعث میشود مقداری از حالات مختلف (برای مثال خشونت) کودک به ماده منتقل شود . از طرفی کودک با خمیر بازی رویاها و علایق خود را بروز میدهد. کمک به افزایش حس عمقی و لامسه دست، افزایش قدرت و بهبود حرکات ظریف دستو افزایش هماهنگی چشم و دست، افزایش توجه و تمرکز ، رها کردن اندروفین در خون و کمک به بهبود سیستم ایمنی و گردش خون ، پرورش قوه ابتکار و خلاقیت، پرورش قوة تخیل و تفکر، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس ، بهبود مهارتهای حل مشکل ، کنترل رفتارهای خشونت آمیز و استرس زا و ایجاد امنیت و آرامش از فوائد بازی با خمیر و گل رس است.
بیش فعالی بر حیطههای متعددی از فعالیت کودک از جمله: سرعت و میزان کار، درک دستورات شفاهی، پردازش فکر، توجه و تمرکز، مشکلات حافظه، ایجاد ارتباطات صحیح بین آموختهها، رمز گشایی و رمزگردانی، نظم و انضباط، سازماندهی، درک روابط فضایی و هماهنگی چشم و دست اثر میگذارد. در یک بررسی که توسط سایت آموزش، توجه و تمرکز مرکز کاردرمانی رشد تحت نظارت حسین ربوبی در مورد فعالیتهای مفید درکودکان مبتلا به اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی انجام گردید مشخص شد که خمیر بازی در زمینه رفع یا تخفیف مشکلات حافظه، توجه، تمرکز، درک روابط فضایی، بهبود حرکات ظریف دست هماهنگی چشم و دست، سازماندهی، تخلیه هیجانی و آرامش به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اثر بسزایی دارد .
۷- بازی های چند نفره و دسته جمعی بازی مناسب کودک بیش فعال بابازی مناسب کودک بیش فعالزی مناسب ک ودک بیش فعال
به صورت دسته جمعی انجام می شود ازجمله منچ و دیگر بازی های ماجراجویانه همراه با کارت های هدیه، می تواند سبب بهبود روابط والد-فرزندی و همچنین الگو برداری کودک از دیگران در توجه و تمرکز و ادراک توالی شود.
ترجمه مژگان پرنون کارشناس ارشد روانشناسی
بازی مناسب کودک بیش فعال