لیسپ یکی از انواع اختلالات گفتار است که در کودکان و بزرگسالان مشاهده می شود. این مشکل، ناتوانی در تلفظ حروف بی صدا را ایجاد می کند ، “س” یکی از رایج ترین این حروف است.
لیسپ بسیار رایج است و تخمین زده می شود که ۲۳ درصد افراد در طول زندگی خود در دوره ای تحت تأثیر این مشکل قرار می گیرند. اختلال در تلفظ س و ز (نوک زبانی حرف زدن)
اگر بعد از ۵ سالگی لیسپ وجود داشته باشد ، باید از یک آسیب شناس گفتار زبان (SLP) ، که گفتاردرمانگر نیز نامیده می شود ، کمک بگیرید.
تمرینات خاصی که در گفتاردرمانی استفاده می شوند می تواند مشکل لیسپ شما را اصلاح کند. اختلال در تلفظ س و ز (نوک زبانی حرف زدن)
درمان لیسپ در بزرگسالی با همکاری خود فرد می تواند بسیار موثر باشد. اختلال در تلفظ س و ز (نوک زبانی حرف زدن)
انواع لیسپ اختلال در تلفظ س و ز (نوک زبانی حرف زدن)
لیسپ را می توان به چهار نوع تقسیم کرد:
- جانبی. به دلیل جریان هوا در اطراف زبان ، یک لیسپ با صدای مرطوب تولید می شود.
- دندانی. از فشار زبان به دندانهای جلو ناشی می دهد.
- بین دندانی یا “فرونتال”. باعث ایجاد مشکل در ایجاد صدای “س” و “ز” می شود که به دلیل فشار دادن زبان بین فضا موجود در دندانهای جلویی اتفاق می افتد و در کودکان خردسال که دو دندان جلویی خود را از دست داده اند شایع است.
- کامی. این نوع نیز باعث مشکل در ایجاد صدای “س” می شود اما در اثر برخورد زبان با سقف دهان ایجاد می شود.
کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی نیکان کرج شامل بخشهای درمانی کاردرمانی، گفتاردرمانی و بازی درمانی آماده ارائه خدمات درمانی به مراجعین محترم بصورت حضوری و آنلاین می باشند .جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن ۰۲۶۳۴۴۸۲۶۸۴ و یا ۰۹۱۷۱۰۳۳۲۶۴ تماس بگیرید . (آدرس اینستاگرام)
درمان هایی برای لیسپ در بزرگسالان: اختلال در تلفظ س و ز (نوک زبانی حرف زدن)
۱.آگاهی از وجود اختلال لیسپ:
برخی از افراد اگر از تفاوت تلفظی خود با تلفظ درست صدا آگاه نباشند، ممکن است نتوانند به راحتی لیسپ خود را اصلاح کنند. گفتار درمانگر می تواند با مدل سازی تلفظ صحیح و اشتباه و مقایسه تلفظ صحیح با تلفظ مراجع این تفاوت را برای او آشکار سازد تا فرد از اشتباه تلفظی خود آگاه شود.
۲. محل قرار دادن زبان:
از آنجایی که مشکل لیسپ تا حد زیادی وابسته به محل قرارگیری زبان می باشد، درمانگر به مراجع کمک می کند تا متوجه شود که هنگام تولید صدا های خاص زبان کجا قرار دارد و برای تلفظ درست کجا باید قرار بگیرد.
به عنوان مثال اگر مراجع در لیسپ فرنتال و دندانی با زبان خود به جلوی دهان فشار می آورد، درمانگر به او کمک می کند تا حین گفتن صدا های “س” و “ز” زبان خود را به سمت پایین هدایت کند.
۳.تکنیک آینه:
این تکنیک یک روش ساده و موثر در درمان لیسپ می باشد.دیدن خود در آینه می تواند به فرد کمک کند تا زبان و دندان های خود را در جایگاه مناسب قرار دهد.
در این تمرین فرد رو به روی آینه ایستاده و صدای “س” به صورت ممتد _به شکلی که می خواهد صدای مار را تقلید کند_ می کشد.
۴. تمرین کلمات:
زمانی که فرد موفق به تولید صدا های “س” و “ز” شد در مرحله بعدی باید بتواند این صدا ها را در جایگاه های اول وسط و آخر کلمات نیز تولید کند.
در این تمرین کلمات از آسان به دشوار مرتب می شوند.
۵. تمرین عبارات و جملات:
در این مرحله فرد باید عبارات و جملات دارای صدا های هدف را به درستی بیان کند. ابتدا از عبارات دو کلمهای شروع کرده و به تدریج به طول آن ها اضافه می کنیم.